Direktlänk till inlägg 21 maj 2010

Svar på tal!

Av Markus Söderman - 21 maj 2010 21:20

Detta är inget vanligt inlägg. Detta är svar till de troll, motståndare, debatörer, sympasitörer och slikt, som debaterar denna artikel http://www.hbl.fi/text/inrikes/2010/5/19.../5/19/w47170.php


Många frågar sig varför en majoritet ska tvingas lära sig svenska för att ge service åt en minoritet. Nå detta är bara att tänka inom en väldigt liten låda. Jag anser att först och främst så lär man sig helt för sin egen skull, sedan för samhällets skull och sist och slutligen för statens skull.


För sin egen skull

Man lär sig för sin egen skull för att klara sig bra i livet med hjälp av det man lär sig. Men vet aldrigt riktigt när man kan få användning för det man lärt sig i skolan och därför är det bra att försöka ta upp en så bred allmänbildning som möjligt med vissa få inriktningar. På så sätt lär man sig att tackla många problem som kan uppstå på vägen genom sitt liv. Vad har det här med svenskan i Finland att göra då? Jo, svenskan är det största språket i Finland efter finskan. Svenskan är också det största språket i Norden och ett av de officiella språken inom det nordiska samarbetet. Det land som för övrigt har mest samarbete med Finland är just Sverige. Med detta som grund pekar mycket på att det språk man kan tänkas ha mest nytta för i livet som finskspråkig finländare är just svenska.


För samhällets skull

Även om man inte tänker på det så ofta, så är den utbildning man får en mycket viktig del i upphållandet av det moderna samhälle vi bor i. Utan riktig utbildning så skulle det råda skendemokrati och en mycket störra risk för folklig manipulation än vad som råder idag. Vår höga standard på utbildning i Norden ger resultat då vi alltid hamnar mycket på mycket bra placeringar i mätningar som visar: korruption i världens länder, levnadsstandard i världens länder, utbildningskvalitet i världens länder, fattigdom i världens länder och så vidare. Mycket av alla dessa resultat är frukten av det nordiska samarbetet. Då svenska, norska och danska är nordiska rådets/nordiska ministerrådets arbetsspråk så är utbildningen i svensk i Finland och i danska på Island mycket viktigt. Mycket av den solidaritetsgrund som ligger för det nordiska samarbetet är just de tre fastlandsskandinaviska språken. Misförstå mig inte. Även de andra språken som talas i Norden är mycket viktiga, då de är en del av det nordiska arvet(finska med sub-dialekter, alla former av samiska, inuiternas språk, färiska och isländska).


För statens skull

Staten har till intresse att befolkningen är utbildad för att det moderna rättssamhället ska kunna upprätthållashållas. Till detta kommer att en välutbildad befolkning kan lättare lösa problem som landet kan hamna i, så som, miljöhot, hot från främmande makt, naturkatastrofer o.s.v


Så nu har jag gått igenom varför man utbildar sig och pekat på varför man först och främst ska lära sig saker för sin egen skull. Man lär sig inte ett språk för att ge service åt någon annan, men mångt och mycket för att öka sin egna konkurenskraft och för samhällets väl.


Demokratin i Norden

Många verkar ha fått den demokrati vi lever i om bakfoten. I norden råder representativ demokrati där representanterna i parlamenten representerar folket. Besluts ska göras enligt majoritetsomröstningar med respekt för minoriteterna. Att blint gå efter majoritetens vilja med respektlöshet för minoriteterna(oavsett vilken typ av minoriteter) skapar bara instabilitet i samhället. I historien finns många exempel på vad som händer om minoritetsgrupper körs över.


Språken i Norden

Någon nämner att man kan ju snacka engelska med de andra nordborna. Nå, då förlorar vi mycket av den nordiska solidariteten igen. Danska, svenska och de båda formerna av norska är till mycket stor del sinsemellan förståeliga. Dock så får jag höra många gånger att "svenskar förstår inte danska". Jag må erkänna att danskan har många svåra dialekter. Dock är inte standarddanskan svår att förstå alls och den danskan som islänningarna snackar är med en sådan melodi att den nästan är lika lättförstådd som norskan. Danskan med dess dialekter är också väldigt lätt att lära sig att förstå. Själv så lärde jag mig efter en månad utan att ens försöka förstå den. Vi kan ju samtidigt ta upp skriven danska. Den är så pass lätt att jag i princip alltid förstått den. Jag kan inte se att skriven dansk är svårare än skriven norsk. Jag kan till och med med handen på hjärtat säga att skriven dansk är lättare att förstå än svenskans skrivna närpesdialekt!


Bör modellen för svenskan i finskspråkiga skolor bestå som den är?

Knappast säger jag. Mitt förslag är att man har svenska från klass 4 till 6. Efter sexan kan man själv bestämma om man vill fortsätta med svenskan eller slå in på ett annat språk som är viktigt för Finland. Några exempel kan vara ryska(då ryssland är en av Finlands största handelspartners), tyska, franska eller engelska då dessa tre språk är nyckelspråk i EU. Jag må vara EU-skeptiker men det är fortfarande en realitet att Finland är med i EU och man bör göra det bästa av läget. Sedan efter grundskolan då man kommer till andra nivåns utbildning(yrkesskolor och gymnasium) så bör svenskan vara obligatorisk på de linjer det är skäligt att den är obligatoriskt. Som exempel behöver inte en bilmekaniker kanske inte svenska medans en som ämnar slå in på sjukvårdslinjen behöver den. I gymnasiet bör svenskan förbli obligatorisk då gymnasiet kan leda till så många yrken som det är helt skäligt med krav på svenska kunskaper. På detta sätt gör man svenskan mer valfri, men behåller kravet där det behövs.


En liten fotnot kan vara att jag anser utbildningen i nordiska språk i övriga Norden är förkastlig och bör utvidgas och reformeras mycket.


Nordisk Råds præsident Helgi Hjörvar(Island) snakker dansk:

http://www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/norden-maa-paavirke-internasjonale-beslutninger


Mer lättförståelig danska fra de nordiske råd +lite till:

http://www.youtube.com/user/NRNMR#p/a/ACCE9232FEA7B6CB/0/36EEXgai81E

 
 
Ingen bild

nimetön

22 maj 2010 08:44

För sin egen skull måste man få välja språk som man vill studera, som man kanske har rötter i eller som man känner mycket nyttiga eller intressanta. Att det finns svenskspråkiga i Finland och att svenskan är det största språket i Norden gör språket inte nyttigt när det finns andra och starkare gemensamma språk. Svenskan är kanske inte alls nyttig för finnar, men den kan ju vara en stor glädje för en del. Troligen finnar väljer svenskan frivilligt i framtiden på grund av kultur och inte nyttan.

 
Ingen bild

nimetön

22 maj 2010 08:45

"Mycket av den solidaritetsgrund som ligger för det nordiska samarbetet är just de tre fastlandsskandinaviska språken."
Om finnar är inte tillräckligt nordliga med finskan, engelskan och tolkar, då finns det ingen Norden för finnar. En finne kan aldrig tala lika flytande svenska som finska och engelska (om inte gifter sig med en svenskspråkig elle flyttar som barn till svenskspråkig omgivning). De mesta finnar måste få andvända finska eller engelska vid nordiska samarbetet, även i "enade Norden" om unionen skulle förverkligas (fast det här tror jag inte på).

 
Ingen bild

nimetön

22 maj 2010 08:45

"Staten har till intresse att befolkningen är utbildad för att det moderna rättssamhället ska kunna upprätthållashållas."
Då behöver man verkligen fritt språkval, ty man måste nu medge att finnar är så väl utbildade och mogna att de kan välja språk med deras barn som alla andra europear. Och folkets språkkunnighet blir för smal om alla måste lära sig svenska istället för världsspråk. - Argumenter för tvångsvenska ligger på det, att finnar förstår inte deras egen bästa. Den största delen av finnar vill ha språkfrihet - respekt, tack.

 
Ingen bild

nimetön

22 maj 2010 08:47

”Mitt förslag är att man har svenska från klass 4 till 6. Efter sexan kan man själv bestämma om man vill fortsätta med svenskan eller slå in på ett annat språk”
Man lär sig ingenting på två år. Efter ett år kan eleven säga ”grattis” eller ”tack”. Mellan 4 och 6 grader börjar eleven läsa så många nya ämnena (kemi, fysik, geografi, biologi, histori) och försöker lära sig nya begrepp att ett annat språk (efter engelska) är inte alls möjligt för barn i enspråkig omgivning. Det här är tycker mesta pedagoger som arbetar i nuvarande finska skolor.

 
Ingen bild

nimetön

22 maj 2010 08:49

De som identifierar sig med skandinaver tycks inte förstå att finnar har många slags olika identiteter. Det är också konstigt att skandinavisk identitet är nu så "rätt", grund av demokratin, men suomalaisuus med många olika identiteter är på något sätt "fel", onda nationalismen.

 
Markus Söderman

Markus Söderman

27 maj 2010 10:03

För att svara lite snabbt:

Jag argumenterar inte med att de finskspråkiga inte vet vad som är bäst för dem själva. Jag argumenterar för att svenskan är bra och mycket viktig för Finland. Någon sa att man inte lär sig något på 2 år. klass 4-6 är 3 år och jag menade som en inkörsport för vidare studier i svenska om man så vill. Jag skrev också att det fanns möjlighet att välja bort svenskan efter det till en viss grad. Jag bör nämna att jag är konsekvent och förespråkar också samma modell i svenskspråkiga skolor för finskan. Jag pratar inte om skandinavism eller skandinavisk kultur, utan om Norden och nordisk kultur där finskan är en självklar del. Jag tycker också att det ska vara en rättighet för andra nordbor att få lära sig finska.

http://www.nordiskvision.org

 
Ingen bild

nimetön

27 maj 2010 20:52

"samma modell i svenskspråkiga skolor för finskan"

Samma modell går inte. De svenskspråkiga i Finland lever oftast i ett tvåspråkig omgivning och de behöver mycket bra kunskaper i finska. De finskspråkiga lever i ett enspråkig omginving och de behöver svenskan inte alls. Finskspråkiga kan ha goda kunskaper i svenska bara om dom gifter sig med en svenskspråkig eller flyttar till helt svenskspråkig omgivning. Hur kunde man ens tala om samma modell?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Markus Söderman - 24 augusti 2010 20:54

När man läser och tar del av debatter mellan ateister/agnostiker etc. och det religiösa samfunden(jag pratar nu om de kristendom, judendom och islam) så stöter man ofta på ämnen som handlar om universums uppkomst. Många ateister hävdar teorin om den ...

Av Markus Söderman - 28 juni 2010 21:23

Sveriges olika minoriteter har sedan år 2000 fått en starkare och starkare position, men än finns det stora steg som måste tas för att minoriteterna ska kunna överleva. I Sverige finns en lag som säger att all undervisning i grundskolan måste ske til...

Av Markus Söderman - 27 maj 2010 09:33

När August Strindberg fick sitt verk ”Röda rummet” publicerad så brukar man säga att nusvenskan tog vid. Språket i Strindbergs verk var för sin tid mycket modernt och fylligt och skillde sig klart från det äldre nysvenskan. Jag frågar m...

Av Markus Söderman - 4 maj 2010 12:48

I dagens debatt är Islam och dess följare ett hett ämne. Många ser islam och muslimer som ett hot mot den västerländska samhället och försöker inskränka deras rättigheter genom populistiska beslut och utspel. Islam behöver inte vara något problem o...

Av Markus Söderman - 3 maj 2010 13:53

Jag har ända sedan barnsben haft en skeptisk hållning gentemot EU. Först som 9 åring var det nog bara en ryggradskänsla, men nu på senare tid så är jag helt och hållet övertygad över hur pass odemokratiskt och kulturfientligt EU är och är på väg at...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards